Knyta frans på trasmatta

Matta 3: Jag har just börjat med denna matta som ska få en flätad frans. Det behövs sex trådar för att göra en fläta och därför knyter jag in en . Denna fåll är tänkt till trasmatta. Dvs repa upp inslaget och knyta nya fransar.

Men vad gör det när det är så enkelt att korta en trasmatta.

Inlägg om knyta om frans skrivna av Britt-Marie Börjesgård. Trasmattor var ett sätt att ta vara på gamla kläder som var för trasiga för att laga, . Numera fållar jag trasmattorna som jag väver. Så blev den här mattan till och nu har jag kommit till momentet knyta frans och här gör jag en drejad frans.

Nu är det dags att plocka fram kunskaperna igen och knyta en matta med samma teknik! Jag gillar att göra knutarna små, och använda två till varje frans – men det går naturligtvis bra att dela . En liten tröst är, ju kortare frans desto mindre slitage.

Att fransen slits beror många gånger på att ni dammsuger över fransen, att mattan ligger framför en dörr . Det blir ofta bäst att försöka sätta dit ny frans på de ställen där fransen är utsliten. Wow vilken känsla det är att klippa ner sina egna trasmattor. Nu återstår det att knyta frans och det finns ju några olika sätt att göra det på. Frans är en avslutning på kanten av en väv där varptrådarna hänger kvar. Den allra vanligaste fransen är sannolikt trasmattans relativt obearbetade frans.

Veranda inredd med kuddar av trasmattor och väggförvaring av trasmatta. Svartagårdens Trasmattor , Vedum. Stöd Operation Smile genom att köpa en trasmatta eller löpare. Nu har jag klippt ner 1mtr.

Att det kan bli så dammigt när man väver trasmattor ? Jag är på tredje mattan sedan ska jag klippa ner dessa och knyta frans. På de flesta mattor knyter jag in fransen, då slipper man slitna fransar och jag tycker det ser redigt ut. Varp, varpordning och solvnota: Se Kirjo- trasmatta.

Enkel frans : Knyt ihop fyra varptrådarna med en ”halv” knut.

Dessutom två ytterligare trasmattor och en tidningsmatta. Eftersom det är så jättetråkigt att knyta frans och fålla mattor, har jag naturligtvis . Helgens sysselsättning innefattar att knyta mattfransar. Nu väntar besväret med att knyta fransarna, ett inte lika kärt nöje.

För den händige så går det att knyta om mattan. Men aldrig en trasmatta helt från grunden, berättar kursledaren Britt. Vi har gjort allt från att varpa till att knyta frans på mattan, säger hon.