Att knyta mattfrans

Matta 3: Jag har just börjat med denna matta som ska få en flätad frans. Det behövs sex trådar för att göra en fläta och därför knyter jag in en . Vik fållen två gånger och sy med . Men att knyta nya fransar måste väl göras på rätt sätt? Vi reparerar mattfransar och kortsidor – Märta Måås, orientaliska, svenska mattor och designmattor, även kelim, gobeläng och andra textiler.

Här sitter jag och knyter mattfransar.

Förra veckans semestertripp gick till min farmor och farfar. På många sätt lever de det downshiftingliv jag . Så blev den här mattan till och nu har jag kommit till momentet knyta frans och här gör jag en drejad frans. Frans är en avslutning på kanten av en väv där varptrådarna hänger kvar. Den allra vanligaste fransen är sannolikt trasmattans relativt obearbetade frans. Minns du vänskapsbanden du brukade knyta som liten?

Nu är det dags att plocka fram kunskaperna igen och knyta en matta med samma teknik! Vävfästet är sicksackat på maskin, eller .

Det blir ofta bäst att försöka sätta dit ny frans på de ställen där fransen är utsliten. I detta fallet då det ska vara frans runt alla dukar fungerar det att knyta en rosett. Om du vill ha en mer osynlig skarv sätter du en eller flera . Tisdagens kvällssysselsättning – att knyta mattfransar på den här lilla jutemattan som skall bli tambursmatta på torpet. Lär dig knyta knopar, stoppknopar, fästknopar, skarvknopar, fiskeknopar.

Det finns många olika slags knopar och alla har sina speciella användningsområden. Jag har knutit mattfransar för fullt (eller drejat som jag nämnt att det heter när man knyter sånna här tvinnade fransar). En ateljé som ofta knyter mattor med ursprungliga motiv och färger är Kâshân. Fransdrejningsmaskinen hos AVOCA HANDWEAVERS. Riksföreningenen resa till Irland.

Hos Avoca Handweavers fanns denna . På de flesta mattor knyter jag in fransen, då slipper man slitna fransar och jag tycker det ser redigt ut. Nu är mattan färdigväv det har varit en . Sitter nämligen och knyter mattfransarna på en trasmatta jag fick av min . Konsten att knyta mat- tor har flertusenåriga anor. Mattan är knuten på brun yllevarp och har kvar.

Tag 3-trådar till var knut, vik på mitten och drag den dubbla delen genom arbetet.

Drag sedan ändarna genom öglan med en virknål. Micke hjälpte mig att knyta mattfransarna. Man måste knyta ihop och sy in trådändarna annars ser det ut som en annan mattfrans.

Det är så gruvsamt då hon har så . Att knyta mattfrans är bland det tristaste jag vet.